Hrvatski  l   English  

Buteljirana vina

Graševina


Zelenkasto - žute boje koja odležavanjem prelazi u svijetložutu sa zlatnim odsjajem. Miris je čist, prevladava zelena jabuka i slično voće. Ima notu mineralnosti, što u kombinaciji s voćnošću daje fantastičan odnos. Svjež i skladan, lagano gorkast okus idealno se sljubljuje s jelima od bijelog mesa, ali i sa zagorskom puricom.

Dijamant pusa


Dijamant pusa cuvee bijelih sorata (chardonnay, sauvignon,traminac, silvanac zeleni) je suho vino, svijetložuto- zelenkaste boje. Lepršavo vino nježnih cvijetnih aroma koje se isprepliću između primarnih aroma bazginog cvijeta i ogrozda u sauvignonu do cvjetnih aroma u chardonnayu te izražene mineralmosti u silvancu zelenom. Kompleksno vino u klasi vrhunskog prigodno za sve vrste proslava. Preporučuje se za jela s roštilja.

Silvanac zeleni


Naglašene zelenkasto-žute boje. Polusuho vino nižih alkohola, odlikuje ga izrazita pitkoća i prepoznatljiva svježina njegovih Silvanerskih predaka. Nježno i lepršavo vino izražajnih arama tipičnih za ovu sortu. Preporučuje se uz jela od bijelog mesa, zagorsku puricu,te lagane kozje i kravlje sireve.

Sauvignon


Suho vino, svijetložuto-zelenkaste boje na nosu intenzivno, a u mirisu se raspoznaju arome bazge, trave, ogrozda. Izuzetno kompleksno vino koje se ističe svojom svježom sortnom aromom i izbalansiranom okrepljujućom kiselkastošću. Dobro se slaže s hladnim predjelima i sirevima.

Traminac mirisavi


Zlatnožute boje, jak, niske kiselosti i lagano uljaste strukture, traminac mirisavi (ime sorte) u svom mirisu ima jasan zaštitini znak: radi se o aromama koje podsjećaju na ružine latice i med.Te specifične arome čine ga lako raspoznatljivim. Buduči da je polusuho vino, preporučuje se za mesna jela kontinentalne kuhinje.

Chardonnay


Bijelo suho vino, žuto-zelenkaste boje, izražene voćnosti, jako, glatko. Prirodno visok udio alkohola daje mu zaobljen i sladak okus. Voćni se okusi kreću od limuna do jabuke. Idealan za dozrijevanje u novim bariknim bačvama, a zbog svoje neutralnosti rado je viđen partner kontinentalnim jelima.

Crna vina

Pinot crni


Suho vino. Rubinsko crvene boje.Prevladavaju arome maline i tamnog bobičastog voća. Odležava u francuskim bariknim bačvama, te se osjeća okus ugodnih i dozrelih tanina. Ovo vino odlikuju povišeni alkoholi, ne tipični za ovu regiju, no tipični za ovu berbu. Preporučuje se uz tamno meso peradi i jela od divljači. Idealna temperatura serviranja 16 stupnjeva celzijusa.

Zweigelt


Zweigelt je austrijska sorta nastala križanjem frankovke i st. Laurenta. Ovu sortu odlikuje veća rodnosti, pa je ovo vino srednjeg tijela. Malo povišenih kiselina, no veoma skladno. Na nosu čisto i u fazi razvoja. Prevladavaju mirisi bobičastog voća. Dozrijeva u srednje paljenim bariknim bačvama od slavonskog hrasta. Tamno crvene- rubinske boje. Preporučuje se uz Janjetinu i svinjetinu pripremljenu na tradicionalni način. .

Cabernet sauvignon


Suho vino, duboke rubinsko-crvene boje, snažnijeg tijela, izražena sortnog okusa i mirisa koji podsjeća na crni ribiz, vaniliju, zelenu papriku. Na okusu uravnoteženost i intenzitet osnovnih komponenti daje prirodnu mogućnost za dugotrajno starenje. Dozrijeva u francuskim hrastovim bačvama te su okusi mlade hrastovine – vanilija, kruh prepečenac, začini, ustvari dio profila ovog vina. Užitno je uz tamna mesa i jela od divljači.

Rose


Dijamant pusa cuvee bijelih sorata ( chardonnay, sauvignon,traminac, silvanac zeleni ) je suho vino, svijetložuto- zelenkaste boje. Lepršavo vino nježnih cvijetnih aroma koje se isprepliću između primarnih aroma bazginog cvijeta i ogrozda u sauvignonu do cvjetnih aroma u chardonnayu te izražene mineralmosti u silvancu zelenom. Kompleksno vino u klasi vrhunskog prigodno za sve vrste proslava. Preporučuje se za jela s roštilja.

Specijalna vina

Croaticum


Selekcija posebno biranih fruktoznih grozdova sorte Cabernet Sauvignon na posebnim južnim položajima. Suho vino na granici polusuhog,snažne rubinske boje. Izrazito kompleksno vino snažnog i skladnog tijela. Prevladavaju arome suhe šljive, bobičastog voća i vanilije. Dozrijeva u francuskim hrastovim bačvama prve klase. Preporučuje se uz jela od tamnijeg mesa i jela s roštilja.

Darmol


Darmol je specijalno vino dobiveno selekcijom najkvalitetnijeg grožđa od sorata cabernet sauvignon i MERLOT. Arhivsko vino sa točno određenom numeriranom serijom.

Predikatna vina

Santa Maria Nigra (Cabernet sauvignon)


Posebne selekcije botritiziranog grožđa. To grožđe smežurala je i koncentrirala botrytis cinerea ili plemenita plijesan. Botritis se pojavljuje u vinogradima pod određenim vremenskim uvijetima: jutarnjoj magli i suhom i toplom popodnevnom vremenu. Takvo dehidrirano grožđe razvija specifične arome koje oduševljavaju i izrazito su kompleksne i užitne. Ovo je vino koje poslužujemo nakon ručka ili večere - visokog udjela alkohola i šečera. Snažno vino koje će zabljesnuti u svom punom sjaju nakon godina provedenih u podrumu.

Santa Maria Bianca (Graševina)


Posebne selekcije botritiziranog grožđa. To grožđe smežurala je i koncentrirala botrytis cinerea ili plemenita plijesan. Botritis se pojavljuje u vinogradima pod određenim vremenskim uvijetima: jutarnjoj magli i suhom i toplom popodnevnom vremenu. Takvo dehidrirano grožđe razvija specifične arome koje oduševljavaju i izrazito su kompleksne i užitne. Ovo je vino koje poslužujemo nakon ručka ili večere - visokog udjela alkohola i šečera. Snažno vino koje će zabljesnuti u svom punom sjaju nakon godina provedenih u podrumu. Preporučuju se uz desert.

Muškat žuti


Desertno vino, slamnato-žute boje, izražena muškatnog mirisa, prava eksplozija okusa i cvjetnog mirisa. Na okusu dugotrajno, aromatično. Idealno se slaže sa zagorskim štruklima, svim vrstama štrudla i slastica.

Najbolji mladi hrvatski vinar 2011.Projekt IZBOR NAJBOLJEG MLADOG HRVATSKOG VINARA kojeg organiziraju Hrvatska poljoprivredna komora i Zagrebački velesajam, uz međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita potvrđuje svoje ciljeve i aktualna je gospodarska i marketinška akcija usmjerena razvitku vinarstva i promidžbi vinara.

Izborom najboljih mladih vinara afirmira se i podiže kvaliteta hrvatske proizvodnje grožđa i vina na hrvatskom selu, pridonosi očuvanju obitelji i kulturne baštine. Isticanjem najboljih mladih vinogradara i vinara u hrvatskom društvu potiče se i njihov napor uložen u vlastiti stručni i poduzetnički razvoj.

Obitelj Micak MLADEN MICAK, dipl. ing. agronomije iz Marije Bistrice nosi titulu Najboljeg hrvatskog mladog vinara za 2011. godinu. Što mu je donijela i na što ga je obvezala ta titula? Mladen Micak prije svega ističe svoju ljubav prema obiteljskoj tradiciji u vinogradarstvu i vinarstvu, koju s ponosom nastavlja, angažman cijele obitelji koja ga podržava i sudjeluje u daljnjem razvitku obiteljskog gospodarstva. Mladi vinar Micak svoje znanje i rad ulaže u podizanje vrijednosti autohtonih sorti sa "zagorskih brega“ i zagorskih vina koja jesu i kvalitetna hrvatska vina.

Izbor za najboljeg mladog vinara značio je za njega potvrdu i snažan poticaj za daljnje širenje i poboljšanje poslovanja samopouzdanje koje je tim izborom osjetio ocjenjuje neprocjenjivim. Interes za njegov rad pokazali su renomirani stručnjaci i enolozi, naglašene su posebnosti i vrijednosti proizvedenih vina iz autohtonih sorti, uslijedile su mnoge preporuke i polako, ali sigurno, širi se tržište za njegova kvalitetna vina.

Uvjeren je da cijeli niz ideja i projekata koje ima za svoje obiteljsko gospodarstvo, može zajedno s drugim proizvođačima vina, obrtnicima, lokalnim poduzetnicima, turističkom zajednicom, hotelima uspješno ostvariti i time doprinijeti kvalitenoj i bogatoj ponudi svog kraja. Ono što je važno za gospodina Micka je ne stati - stalno učiti i obrazovati se, otkrivati poboljšanja, unapređivati poslovanje, provjeravati postignuto u struci među konkurencijom i potrošačima, otvoriti se za sve što podiže proizvodnju, kvalitetu i ponudu vina. Naglašava - iskrenost u svemu je najvažnija i samo tako mogu se dalje razvijati i proizvoditi svoja najbolja vina.

Organizatori Izbora najboljeg hrvatskog mladog vinara zaključuju: izabrani najbolji mladi vinar gospodin Mladen Micak je svojim dosadašnjim radom i više nego opravdao izbor i ciljeve koje taj izbor ima. Kao organizatori, zajedno s njim dijele optimizam za daljnji razvitak hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, napose za prepoznatljivo i kvalitetno autohtono hrvatsko vino. Zbog toga, svima koji vole dobro vino, koji žele osjetiti cjelinu ponude obiteljskog gospodarstva Micak, koji žele naučiti više o vinima i autohtonim sortama Hrvatskog Zagorja, svima koji žele kontakt s poduzetnim mladim ambicioznim stručnjakom i proizvođačem "dobre kapljice“ preporučiti da ne oklijevaju - naići ćete na srdačnu dobrodošlicu.